söndag, februari 17

Mera ekologist, vegetariskt och hemlagat

Mera ekologist, vegetariskt och hemlagat är vad jag kom fram till då vi kom hem från Thailand och jag fundera på hur våren och framtiden ska se ut och vad fokus ska vara på. Jag har ju nångång i tiden, i 2-3 år, varit vegetarian och det börja efter nån gristransportskandal. Jag kan bara inte tåla att djur far illa eller utnyttjas till korkade saket. Men sen när jag for som utbyteselev till Ecuador blev jag allätare igen och det är jag glad för, annors sku det ha varit jobbigt och jag sku ha gått miste om en massa smakupplevelser. Och jag har inte tänkt bli vegetarian igen, men jag har insett att jag med mina val kan påverka. Eller i alla fall så behöver jag inte medverka till att djuren har sämre ställt än vad de sku behöva. Om jag inte vill se fastbundna elefanter i Thailand så varför sku jag villa att kossan som min mjölk kommer ifrån är fastbunden. Jag vill att min mjölks kossa har det så bra det bara går. Och därför kom jag fram till att vi nu ska börja dricka ekologisk mjölk, tidigare har jag nog köpt matlagninsgrädde och gräddfil som ekologiskt, och såna produkter där prisskillnaden är liten. Men nu sku jag villa börja köpa endast ekologiskt kött och sedan de flesta djurprodukter ekologiskt där det går. Men det betyder ju att kostnaden på mat sku stiga alltför mycket så har nu insett att vi helt enkelt får minska köttkonsumtionen (fast så mycket kött tycker jag nog ändå inte att vi äter). Äta bättre kött men mera sällan. Istället satsa mera på grönsaksrätter och rätter med linser och bönor. Jag och Sander gillar linser och kikärter, men Arthur, och speciellt Micke, har otroligt svårt med det. Som tur är Micke ofta på jobb och Arthur kan vänja sig.

Hemlagat har jag lite tagit tillbaka. Jag vill inte behöva stressa med att laga allt själv. Jag sku ju kunna och har nog viljan, men jag blir inte en trevlig person. Så vi kan köpa färdiga semlor eller färdig mysli eller fiskbullar då och då. Hela världen fallar inte för det.

Igår laga jag en faktikst god linssås till pasta (jag älska, Sander åt bra med ketchup på och Arthur sa en massa fult om maten tills jag blev arg, usch var väl det vanligaste ordet). Om nån också vill byta ut lite kött så kan jag skriva hit det.

2 kommentarer:

Lee sa...

Skriv gärna recepten ut på dina vegetariska rätter! Vi lagade batatsoppan med Mikko och det var en stor hit här med :)

Michaela sa...

Batatsoppan är god! Idag laga jag en grösnakslasagne och den tyckte jag nog jättemycket om. Man kan laga ännu mera sås än här i receptet så blir det krämigare:
http://engulapelsin.blogspot.fi/2012/03/on-demand-ett-gott-vegetariskt-recept.html

Och linssåsen ska jag också skriva. Måste bara kolla mänderna.